Eijo
Image default
Business

Voor- en nadelen van een rietendak

Bent u van plan om binnenkort een rieten dak te laten plaatsen op uw huis? In dit artikel zullen de voordelen en nadelen van een rieten dak worden verteld. Rieten daken ogen natuurlijk altijd prachtig, vaak twijfelen mensen vaak aan een rieten dak. Dit komt meestal omdat mensen denken dat rieten daken veel geld kosten, en het veel onderhoud kost. Dat valt eigenlijk best wel mee, een rieten dak gaat namelijk wel 30 tot 50 jaar mee. Het is de investering dus wel waard!

Milieuvriendelijk Een rieten dak is milieuvriendelijk. Omdat het zo lang meegaat en gemaakt is van natuurlijke producten, is een rieten dak een zeer milieuvriendelijke manier van dak bedekken. Daarnaast is deze natuurlijke uitstraling bevorderlijk voor de omgeving. Omdat het riet nauwelijks bewerkt, heeft het een heel natuurlijke uitstraling waardoor het zich goed kan opnemen in de omgeving.

Isolerende werking Dankzij de holle stengel van riet, kan het uitstekend functioneren als isolatie materiaal. Daarnaast heeft riet een reflecterende functie. Het reflecteert warmte, waardoor het in de zomer zorgt voor koelte en in de winter voor warmte.

Flexibiliteit Riet is een flexibel product. Hiermee kan er gemakkelijk mee gewerkt worden. Dit geeft een rietdekker meer mogelijkheden om oplossingen te vinden als hij tegen problemen aan loopt. Omdat het riet flexibel is, is het veel eenvoudiger om rondingen in het dak te vormen. Bijvoorbeeld bij nieuwere huizen met zonnepanelen of schoorstenen.

Brandgevaar Riet is een natuurlijk product. Hierdoor is brandgevaar niet uitgesloten. Een enkele rietstengel brandt echter wel veel sneller dan een samengeperst pakket van riet. Ook zijn er tegenwoordig nieuwe technieken tijdens het rietdekken waardoor brandgevaar veel minder vaak voor komt.

Onderhoud Riet heeft veel onderhoud nodig, en het is niet gemakkelijk om riet te onderhouden. Het kost veel tijd en is zwaar werk. Tijdens het onderhoud moet er goed gelet worden op spinnenwebben en stof. Hierdoor kan de isolerende werking van het riet achteruit gaan en kan er vocht onder het riet ontstaan waardoor de levensduur drastisch achteruit loopt.

https://www.rietwerk.nl/