Eijo
Image default
Business

Uw tuinplanten in huis laten overwinteren

In de aanloop naar de winter is het nodig om maatregelen te nemen om vorstgevoelige planten te beschermen tegen de vorst. Van belang voor de mate van bescherming is de soort plant en de standplaats van de plant. Daarnaast zijn planten die in potten staan gevoeliger voor vorst.

Tegen een paar graden vorst zijn de meeste vorstgevoelige planten wel bestand maar bij strenge vorst moeten deze planten echt naar binnen. Nu kunt u deze planten wel in schuur of garage zetten maar sommige planten kunnen prima in huis staan. Voordeel is dat u dan ook in de winter kunt genieten van uw tuinplanten. Hieronder een aantal aandachtspunten voor het binnenshuis laten overwinteren van vorstgevoelige planten. Klik hier voor blogs over tuinieren.

Voordat u de planten in huis haalt

Het belangrijkste waar u aan moet denken is ongedierte. Als u planten met ongedierte naar binnen haalt kunnen al uw planten te maken krijgen met het ongedierte.

Daarnaast moet de planten “schoongemaakt” worden. U moet rommel in de pot zoals afgevallen bladeren weghalen. Verder snoeit u de plant waarbij u in ieder geval de verdorde bladeren verwijderd.

Vanaf september geeft u de planten minder water zodat de grond niet al te nat is wanneer u de planten naar binnen haalt.

Wanneer moet u de planten naar binnen halen en weer buiten zetten?

Hiervoor kunt u een eenvoudige stelregel hanteren: zo laat mogelijk naar binnen (voor de eerste vorst) en zo vroeg mogelijk naar buiten.

Koel en licht

Groenblijvende planten en planten die bloeien in de winter kunnen tijdens de vorstperiode uitstekend in huis staan. Deze planten hebben namelijk licht nodig tijdens het overwinteren. Wel moet u aan de temperatuur denken. Tropische planten hebben een temperatuur van 20-22 graden nodig. Mediterrane planten willen graag een temperatuur van 10-12 graden. De overige planten zet u op een koele plek (5-8 graden) neer.

Water geven doet u spaarzaam, de grond moet vochtig blijven.

In het donker

Planten die hun blad verliezen kunt u in het donker laten overwinteren. Hierbij moet u vrijwel geen water geven. De grond moet een beetje droog blijven maar de plant moet niet uitdrogen.