Eijo
Image default
Business

Soorten daken

Er zijn in principe 2 soorten daken: een plat dak en een hellend dak. Binnen de hellende daken vallen een aantal andere soorten daken. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, staan hieronder de verschillende soorten daken toegelicht.

Zadeldak

Dit is het dak dat, door de eenvoud, het meeste voorkomt. Dit dak loopt in een punt en loopt aan beide zijden schuin naar beneden af. De hellingshoek van de dakvlakken bedraagt op z’n minst 15 graden. Een zadeldak heeft aan beide kanten een dakgoot nodig en wanneer de ene zijden langer is dan de ander, noemt men het een mank zadeldak. Een zadeldak heeft een goede afvoer van het regenwater en is over het algemeen goed bestand tegen harde wind.

Schilddak

Een schilddak lijkt in zekere mate op een zadeldak, alleen heeft een schild dak aan de voor- en achterkant van het huis – waar een zadeldak geen dak heeft – ook daken. Een schilddak werd vroeger vaak gebruikt bij boerderijen, maar wordt tegenwoordig vrijwel nooit meer gebruikt. De dakgoot van een schilddak loopt geheel rond het huis en is door zijn vorm nog beter bestand tegen harde wind dan een zadeldak.

Lessenaars dak

Een lessenaars dak is één geheel en loopt van hoog naar laag. De hellingshoek van een lessenaars dak moet op z’n minst 15 graden zijn. In tegenstelling tot andere hellende daken gaat er bij een lessenaars dak weinig ruimte verloren. Daarnaast heeft dit soort dak maar aan één kant een dakgoot nodig. Afhankelijk van de hellingshoek kan worden bepaald wat voor dakbedekking er kan worden gebruikt op uw lessenaars dak.

Tentdak

Een tentdak heeft zijn naam te danken aan de 3 of 4 (ongeveer) gelijke dakzijde. Afhankelijk van de onderkant van het dak wordt een tentdak ook wel piramidedak of kegeldak genoemd. Door de steile dakzijde is de ruimte doe onderaan het dak overblijft vaak klein.

Plat dak

Een plat dak is geheel horizontaal. Er zit wel een lage hellingshoek in het dak, zodat het regenwater weg kan lopen. Wanneer de hellingshoek hoger is dan 15 graden wordt er gesproken van een lessenaars dak. Bij een plat dak gaat er geen ruimte verloren daarnaast is een plat dak eenvoudig te bouwen en heeft het weinig last van de wind.

 

Bent u opzoek naar een dakspecialist die u kan helpen bij het bekken van één van deze daken? Neem dan contact op met Dakster dakdekker Amsterdam.

http://dakster.nl/

Related Posts

Kunststoffpaneele

TD interieurbouw voor een ontwerp op maat

Toppositie in Google behalen