Pijn in onderrug veel voorkomende oorzaak ziekteverzuim: ga ergonomisch werken

Eijo

Mensen die zittend werk doen moeten goed op hun houding letten om houdingsklachten te voorkomen. Wat is ergonomisch werken? Het antwoord op deze vraag speelt in op wat we al een tijdje weten: wij zitten veel te veel met als resultaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Meer bewegen luidt het devies. Neem eens de trap in plaats van de lift, ga fietsend naar het werk en loop tijdens de pauze een blokje om. Hiermee bent u er echter nog niet. Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. En dat terwijl zitten helemaal niet goed is voor ons lichaam. Langdurig zitten maakt ons letterlijk en figuurlijk ziek. Waarom? Het leidt tot een hoge bloeddruk, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht, om maar te zwijgen over houdingsklachten. Zitten wordt ook wel the biggest killer in the office genoemd. Gelukkig is er wat aan te doen: ergonomisch werken.

Wat is ergonomisch werken: werkhouding verbeteren

Ergonomisch werken en onder meer pijn in de onderrug voorkomen betekent ook een goede werkplekinrichting en  een afwisseling van belastende en minder belastende taken. Wat is ergonomisch werken nog meer? Een goede werkhouding is essentieel. Voorkomen tot armen ver moeten reiken door dicht bij het werk te zitten of staan. Forceer niets bij klachten, luister naar het eigen lichaam. Zorg ervoor dat u recht zit of staat zodat voorkomen wordt dat de rug moet draaien. Hou de  voeten te allen tijden op de vloer voor een goede werkhouding. Neem tot slot genoeg pauze om vermoeidheid te voorkomen. Werkt u achter een bureau? Zorg er dan voor dat het beeldscherm van uw computer op ooghoogte staat. Het bureau moet zo zijn ingesteld dat uw onderarmen een horizontale lijn maken met uw werkblad, wanneer u rechtop zit.

Meer bewegen weegt niet op tegen ergonomisch werken

Sporten lijkt het antwoord, maar veel bewegen om de uren die je zittend doorbrengt te compenseren, is niet de oplossing. Ook pijn in de onderrug wordt niet voorkomen. Eigenlijk kun je het beste ergonomisch werken door minder tijd zittend doorbrengen wel. Een zit-sta-bureau kan een uitkomst bieden. Het bureau is in hoogte instelbaar. De elektrische varianten beschikken over een memoriecard waardoor ingestelde hoogtes voor staan en zitten kunnen worden opgeslagen. Doordat het bureau in verschillende hoogtes is in te stellen kan er ook een dynamisch zitmeubel aan het bureau worden geplaatst. Hiermee kunnen verschillende zithoudingen eenvoudig worden afgewisseld. Dit zorgt niet alleen voor meer beweging, het verhoogt ook de productiviteit. Een sta-zitbureau is een van de goede antwoorden op de vraag, wat is ergonomisch werken?

http://www.werksitz.nl/