Mag je een dashcam gebruiken?

Eijo

Zo’n 5 jaar geleden werd er een meteoriet gefilmd door een dashcam ergens in Rusland. Sinds die tijd neemt het totaal aantal dashcams redelijk toe. Ook in Nederland zie je steeds meer mensen met een dashcam rondrijden. De dashcam neemt de autorit op tijdens het rijden. De dashcam filmt hierbij ook kentekens en ongelukken. Wat wordt er met dit beeldmateriaal gedaan? Mag je überhaupt wel filmen? In dit artikel lees je informatie over het filmen met een dashcam.

Filmen op de openbare weg is toegestaan. Dit geld voor nieuwszenders zoals RTL en GeenStijl maar ook voor burgers zoals jij en ik. Filmen met behulp van een zogeheten dashcam is dus gewoon toegestaan. Bij het openbaar maken van dit beeld materiaal zijn echter andere regels van toepassing. Mocht iemand een opname hebben van iemand die asociaal rijgedrag vertoond, waarbij die persoon goed en herkenbaar in beeld is, dan mag dit videomateriaal niet openbaar worden gemaakt. Hierbij is de privacy wetgeving van toepassing. Het filmen van andere auto’s zolang de bestuurder niet zichtbaar is, is dus toegestaan. Op de auto zit ook een kenteken en hierbij geld wederom dat deze niet zichtbaar mag zijn bij het openbaar maken van het beeldmateriaal. Hierbij is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. Nummerborden en kentekens zijn namelijk persoonsgegevens, dus mocht je beeldmateriaal openbaar maken, zorg er dan voor dat kentekens onleesbaar worden gemaakt.

Als je logisch na denkt is het ook heel gemakkelijk te verklaren. Tegenwoordig zit in iedere auto een ingebouwde achteruitrijcamera. Deze achteruitrijcameras zijn ook gewoon toegestaan en hier wordt geen probleem van gemaakt. Waarom zouden de dashcams dan wel verboden zijn. Misschien komt de tijd wel dat er in iedere auto ook een dashcam wordt aangebracht. Hiermee zorgen auto fabrikanten ervoor dat veel ongelukken gefilmd worden waardoor mogelijke daders sneller gepakt kunnen worden.

https://www.achteruitrijcamerawinkel.nl/