Eijo
Image default
Business

HVO diesel tanken: goed voor het klimaat

Waarom moeten we HVO diesel tanken?

Een goede stap richting het klimaat is HVO diesel tanken: een biobrandstof die ontzettend goed is voor het milieu en goed te gebruiken is in verschillende verbrandingsmotoren. Op dit moment gaat het voornamelijk om de motoren die gebruikt worden in de sector van transport. Grote vrachtwagens zijn hier goede voorbeelden van. Deze worden normaal gezien als grote vuile brandstof uitstoters. Wanneer men overstapt op HVO diesel tanken, is deze situatie al vele malen minder penibel voor het klimaat. Wij leggen je graag uit waarom.

Wat is HVO diesel?

HVO diesel is een biobrandstof en is een afkorting voor Hydrotreated Vegetable Oils. Dit betekent dat deze soort biobrandstof wordt gewonnen uit plantaardige en dierlijke vetten. Een voordeel van deze grondstoffen, is dat deze makkelijk te her-produceren zijn. Dit betekent dat we voor een langere periode kunnen vertrouwen op een biobrandstof die beter is voor het milieu dan fossiele brandstoffen.

Biobrandstof in plaats van fossiele brandstof

Fossiele brandstoffen zijn allicht goedkoper, maar ook veel slechter voor het milieu. En dat is jammer, aangezien er een enorme grote kans ligt op het gebied van HVO diesel. Deze soort biobrandstof lijkt namelijk qua eigenschappen daverend veel op fossiele brandstof. Van een overstap van laatstgenoemde naar HVO diesel, zou dus qua gebruiksgemak niet veel inleveren. Dat deze twee soorten brandstoffen zoveel gemeen hebben, zorgt er tevens voor dat vele bedrijven beginnen met mengen. Hoewel veel mensen aangeven het klimaat belangrijk te vinden, is een overstap op biobrandstof soms nog te groot. Door deze HVO diesel te mengen met fossiele brandstof, heb je een combinatie die een goede basis is voor de uiteindelijke stap richting het grootgebruik van biobrandstoffen.

HVO diesel tanken beter voor mens en dier

Welbekend is dat fossiele brandstoffen schadelijke stoffen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan zwavelhoudende verbindingen of aromaten. Deze zijn niet goed voor het klimaat en zullen op lange termijn zorgen voor de opwarming van de aarde. Het overstappen op HVO diesel tanken is dus een goede investering voor het klimaat. Maar ook voor de mensen en dieren op de aarde is het positief. Schadelijke brandstoffen stinken en zorgen vaak voor veel lawaai tijdens de verbranding. Woon je aan de snelweg, dan heb je last van beide factoren. Gebruik van HVO diesel vermindert beide minpunten en zorgt ervoor dat de uitgestoten lucht schoner is en dat de verbranding stiller is.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/