Eijo
Image default
Business

Help! Ik heb drinken op mijn laptop geknoeid, wat nu?

Iedereen weet dat laptops en vloeistoffen geen goede combinatie zijn. Toch drinken velen van ons weleens wat als ze op de laptop aan het werk zijn of een film kijken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wat als je het drinken omstoot? Is de laptop dan direct aan vervanging toe? Wij geven je een aantal tips om wellicht ernstige schade te voorkomen. Raak in ieder geval niet in paniek, maar begin direct met handelen.

Stap 1

Verwijder de voedingsstekker en zet de laptop uit. Als de vloeistof de printplaat bereikt, kan er kortsluiting ontstaan. Het is daarom zaak de stroom zo snel mogelijk te ontkoppelen. Haal daarna het ergste vocht voorzichtig weg met een droge handdoek.

Stap 2

Draai de laptop om en laat hem drogen, maar verwijder eerst de stekkers uit alle poorten. Een muis, een extern toetsenbord, een externe monitor of harde schijf, allemaal moeten ze losgekoppeld worden.

Het omdraaien van de laptop is noodzakelijk om de geknoeide vloeistof geen kans te geven verder de laptop binnen te dringen. De laptop kan het best omgedraaid en open geplaatst worden op een handdoek, zodat het eventuele lekkende vloeistof opgevangen wordt. Het omgedraaid drogen van de laptop kan enkele uren tot een paar dagen duren. Wacht tot de laptop helemaal gedroogd is, voordat je hem weer gebruikt.

Stap 3

Ontdoe de laptop na het omkeren van de accu. Hier kan altijd nog wat spanning op staan. Door de accu te verwijderen loos je die spanning. Daarnaast is het van belang gemakkelijk te verwijderen onderdelen weg te halen. Heb je bijvoorbeeld een toetsenbord dat gemakkelijk te verwijderen is, doe dat dan.

Stap 4

Test als de laptop helemaal droog is of hij nog aangaat en verwijder plakkerige resten met een licht vochtige doek. Werkt de laptop nog, dan heb je geluk en kun je hem gebruiken. Wel zal de inwendige hardware gevolgen hebben ondervonden van de vloeistof. Er is grote kans op corrosie na verloop van tijd. Je doet er dan ook goed aan de printplaten in je laptop en alle andere onderdelen te (laten) controleren op vloeistofresten. Natuurlijk kun je zelf aan de slag, maar in veel gevallen is het beter hier een deskundige naar te laten kijken. Deze heeft mogelijkheden om corrosie te verwijderen en kan sommige onderdelen vervangen, indien nodig.

Voordat je de behuizing van je laptop opent, is het raadzaam eerst een back-up te maken van je bestanden. Mocht je laptop na een aantal dagen toch nog weigeren, dan ben je in ieder geval nog in het bezit van je belangrijkste bestanden.

Werkt je laptop na het drogen niet meer, dan is het waarschijnlijk einde verhaal. Toch kan als laatste poging de behuizing van je laptop uit elkaar worden gehaald. Ga je zelf aan de slag? Verwijder dan – indien mogelijk – de netwerkkaarten en harde schijven. Mocht je een expert inschakelen, dan kijkt hij of zij net wat verder. Er is vast ook een specialist in pc reparatie in Amsterdam die jouw laptop in zijn geheel kan nakijken en de laptop kan controleren op vloeistofresten en corrosie. Wellicht dat je daarna nog gebruik kunt maken van je laptop.

 

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/