De juiste kantoormeubelen kopen voor een perfecte akoestiek

De akoestiek is van groot belang bij de inrichting van een kantoor. Hiermee wordt verwezen naar de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Een ruimte kan een goede, maar ook slechte akoestiek hebben. Als deze slecht is, heeft de ruimte niet de juiste eigenschappen voor een goed gebruik ervan. Akoestiek wordt grotendeels bepaald door absorptie en terugkaatsing van geluid door bijvoorbeeld vloeren, wanden en kantoormeubelen. Waar ruwe en zachte afwerkingen zorgen voor absorptie van geluid, zorgen gladde en harde afwerkingen juist voor terugkaatsing van geluid. In het geval van veel terugkaatsing duurt het lang voor het geluid verdwijnt. Dat wordt nagalm genoemd. Bij een slechte akoestiek kan er uiteindelijk geluidshinder ontstaan. Dit kunt u in uw kantoor voorkomen door de juiste vloeren, wanden en kantoormeubelen aan te schaffen.

Voordelen van een goede akoestiek

U wilt natuurlijk niet dat uw werknemers last hebben van een slechte akoestiek. Wanneer deze goed is, zal er weinig nagalm zijn. Geluid wordt zoveel mogelijk geabsorbeerd of gedempt. Op deze manier kunnen uw werknemers op een prettige en rustige manier werken. Het zal gemakkelijker voor hen zijn om zich te concentreren op hun werk. Ze zullen niet gestoord worden door harde geluiden, bijvoorbeeld doordat iemand een deur dichtslaat, over een krakende vloer loopt of het verschuiven van kantoormeubelen. U zult echter wel eerst actie moeten ondernemen. Zo is het belangrijk de juiste vloeren te leggen en de goede wanden te plaatsen. Ook dient u met zorg kantoormeubelen uit te kiezen.

Akoestiek verbeteren in uw kantoor

Er zijn tal van manieren om de akoestiek te verbeteren. Het meest bekend zijn de aanpassing van vloeren, wanden en kantoormeubelen. Soms kan het dus noodzakelijk zijn om uw kantoor geheel opnieuw in te richten. Soms is het plaatsen van enkele nieuwe kantoormeubelen voldoende. Als nieuwe kantoormeubelen niet voldoende oplossing bieden, kunnen nieuwe vloeren of wanden ook helpen. Als u weet wat er moet veranderen, is deze klus zo geklaard en kunnen uw werknemers zich weer goed op hun werk concentreren zonder afgeleid te worden door vervelende geluiden.

Geluiddempende vloerafwerking

Iedereen kent het wel. Vloeren die vervelend kraken zodra er iemand overheen loopt. Dit kan ontzettend storend zijn op een kantoor. Men kan zo snel de concentratie verliezen. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een vloer die geluid dempt. Zo merkt u er niets van als iemand voorbijloopt. Ook zal het schuiven van kantoormeubelen, bijvoorbeeld stoelen, niet langer hoorbaar zijn. Er zijn verschillende soorten vloerafwerking die bekend staan om hun geluiddempende werking, zoals tapijt en tapijttegels, vinyl, linoleum en rubbervloeren. Als u een van deze vloeren combineert met geluiddempende kantoormeubelen, wanden en raambekleding bent u verzekerd van een goede geluiddemping.

Hoge akoestische waarde van gordijnen

Gordijnen worden standaard gezien als een middel om lichtinval en inkijk te voorkomen. Als u kiest voor de juiste gordijnen doen ze echter veel meer dan dat. Er zijn namelijk ook gordijnen met een hoge akoestische waarde. Ze dempen het geluid in de ruimte en zorgen op deze manier voor minder geluidsoverlast. In combinatie met goed geïsoleerde wanden die geluid dempen, geluiddempende vloeren en kantoormeubelen die voor een goede akoestiek zorgen, zijn gordijnen de perfecte manier om voor minder geluidsoverlast te zorgen.

Kantoormeubelen die geluidsoverlast voorkomen

De meeste mensen hebben weleens gehoord van vloeren en wanden die geluiden kunnen dempen. Ook kantoormeubelen kunnen echter dit effect hebben. Fabrikanten van kantoormeubelen beseffen maar al te goed dat akoestiek belangrijk is. Daarom worden er tegenwoordig veel akoestische kantoormeubelen ontworpen. Zo zijn er bureaus, stoelen en andere kantoormeubelen die zijn gemaakt van materialen die geluid dempen. Zoals eerder aangegeven wordt geluid geabsorbeerd door ruwe en zachte afwerkingen. Kies dan ook voor kantoormeubelen die een dergelijke afwerking hebben. Vermijd juist kantoormeubelen die een gladde of harde afwerking hebben. Dat kaatst geluid terug dat voor nagalm kan zorgen. Zo zullen uw werknemers meer last krijgen van het geluid. Als u kiest voor akoestische kantoormeubelen zal er niet langer sprake zijn van geluidsoverlast.

Akoestische wanden

Op steeds meer kantoren zijn akoestische wanden te zien. Dit zijn panelen die tussen kantoormeubelen kunnen worden in geplaatst. Vaak wordt een paneel tussen twee bureaus ingezet. Deze zorgen voor meer privacy voor werknemers. Ze houden echter ook geluid tegen. En dat kan goed van pas komen. Geluid komt echter niet alleen van kantoormeubelen die worden geschoven of voorbijlopende collega’s. Werknemers kunnen ook gestoord worden door een collega naast of tegenover hen die aan het bellen of aan het kletsen is. De akoestische wanden zorgen dat dit geluid tot een minimum wordt beperkt en dat men gewoon rustig door kan werken. Deze wanden zijn met name handig in callcenters. Daar is men natuurlijk voortdurend aan het bellen. Vaak is het lastig om zich te concentreren op het eigen telefoongesprek als er naast u nog meerdere mensen aan het bellen zijn. Akoestische wanden zijn dan onmisbaar. Ze zorgen niet alleen voor een goede akoestiek maar zorgen ook dat iedereen geconcentreerd blijft en niet snel door anderen wordt afgeleid.

Advies voor aankoop van de juiste kantoormeubelen

Het is u inmiddels vast wel duidelijk dat het belangrijk is kantoormeubelen te kopen die voor een goede akoestiek zorgen. Als u eerst nog wat advies zou willen voor u overgaat tot het aanschaffen van nieuwe kantoormeubelen, is dit altijd mogelijk. U kunt het best de showroom bezoeken van een kantoormeubelen specialist en navraag doen naar de akoestische kwaliteit van de verschillende kantoormeubelen. Zo vindt u zeker de juiste kantoormeubelen voor uw kantoor. Uw werknemers zullen zo op een rustige manier kunnen werken zonder afgeleid te worden en zonder hun concentratie kwijt te raken door geluidsoverlast.